Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

На лов за нов процесор

Опит да внесем ред в хаоса на пазара

20 ноември 2009
16277 прочитания
14 одобрения
2 неодобрения
Драгомир Дончев

Имаше време - и то не чак толкова отдавна, когато компаниите активно присъстващи на микропроцесорния пазар бяха повече, но за сметка на това предлагаха едновременно по не повече от 4-5 модела чипове. Лично аз добре си спомням тези времена. И то с остро чувство на носталгия.

Откровено казано през последните няколко години в опитите си да покрият максимално целия диапазон от желания, нужди и предпочитания на потребителите си, двата гиганта доминиращи CPU индустрията - Intel и AMD успяха да създадат един малък, персонален ад за всеки хай-тек специалист, пораждайки феномен който трудно мога да нарека по друг начин освен „Криза на изобилието".

Кратък поглед назад към еволюцията на бранша лесно може да обясни пътя по който се достигна до настоящото положение. От една страна отпадането на няколкото конкурентни производителя - компании като Sun Microsystems и VIA Technologies примерно, отвори нови пазарни ниши. От друга значително нарасналите производствени възможности и на Intel, и на AMD позволиха на двете мега-корпорации да осигурят предлагане на 2-3, а напоследък и повече генерации чипове - практика, която доскоро беше немислима по чисто технически причини.

На финала към днешна дата бърза справка с ценовите листи на произволен РС търговец показва, че във всеки един момент можете да избирате измежду 25 или 30 модела различни микропроцесори, всеки с различна маркировка и обозначения, придружени от куп характеристики които говорят малко или нищо на повечето хора извън бранша. Излишно е да подчертавам, че ориентирането в подобна „силициева" джунгла вече е сериозно предизвикателство дори за хора следящи внимателно и отблизо пазара - какво остава за средностатистическия потребител лаик.

Именно така се раждат ръководства като това което четете в момента - скромен и далеч не максимално изчерпателен опит да се внесе някакъв ред в хаоса; да се предложи сравнително систематизиран преглед за текущото положение на CPU пазара и да се дадат конкретни предложения „за" и „против" наличните модели и модификации.

 

Някои общи положения

Традициите диктуват преди да се премине по същество да се очертаят - макар и схематично - рамките, които се стреми да обхване един такъв „ориентировъчен" материал.

На първо място задължително трябва да държите сметка за факта, че този текст вероятно ще остарее морално още в секундата в който бъде публикуван онлайн. Причината е, че напоследък се превърна в практика и за двата CPU гиганта да анонсират нови продукти почти ежеседмично - ден не минава без да осъмнем с нов чип я на AMD, я на Intel. Разбира се тук не става дума за някакви микропроцесорни революции - появата на наистина значими, иновативни модели е сравнително рядко явление, какво остава за принципно нова архитектура да речем или поредната стъпка напред по отношение технологиите на производство.

Това което осмисля материали като този (предвид на изложените преди малко факти) се заключава в следното: въпреки че ценовите листи преливат от чипове с различна маркировка, истинските, точни попадения, пазарните хитове ако щете обикновено се застояват по-дълго време в продажба. Логично с времето общата техническа култура на потребителите расте, за тези неща се „жужи" в интернет, по специализираните сайтове и блогове, респективно за такива чипове има постоянно търсене. Точно върху такива модели тип „Най-добра покупка" ще се постарая да концентрирам вниманието ви, придружено с кратко описание и аргументи „защо точно този, а не другия чип е заслужил подобно определение".

На следващо място - доста мислих какъв ръководен принцип да възприема при подбора на конкретните чипове. На финала стигнах до извода, че е най-добре да подредя нещата по любимия критерий на българина - цената. И за да не е съвсем самотен този аргумент, реших да го съпоставя със следващата по-важност характеристика на един процесор, а именно - производителността.

Да, подбора по „цена/производителност" едва ли е най-оригиналното нещо във Вселената, но поне ми дава нещо разбираемо като база върху която да стъпя.

Накрая - преди да премина по същество, няколко думи за последните събития на процесорния пазар.

Водещата новина от последните месеци е появата на първите „народни" (или поне според Intel за такива трябва да минат) модели от новата Core i5/i7 генерация. Става дума за чипове с LGA 1156 интерфейс. Основните разлики между тях и предходната Core i7 генерация (LGA 1366) е липсата на Hyper Threading (отнася се само до i5, Core i7 моделите базирани на LGA 1156 поддържат HT), както и малко по-агресивни настройки за фирмената технология за „авто-овърклок" Turbo Boost.

Отделно вграденият процесор за паметта в новите Lynnfield ядра е ограничен до двуканална RAM, като крайната цел е да се понижи общата цена на платформата (дъно+процесор+памет) и да се направи достъпна за по-широк кръг потребители.

Що се отнася до AMD те продължават да лансират нови модификации на вече добре познатата си Athlon II / Phenom II архитектура с най-нови попълнения Phenom II X4 965 (четириядрен с нов степинг) и Athlon II X3 435 (версия без кеш от трето ниво и респективно по-евтина алтернатива на Phenom II).

Повече по същината на въпроса и цялата статия можете да прочетете в PCW Project One .


14 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Ръководства и наръчници"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"На лов за нов процесор"    

абонамент за бюлетина