Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Глобалното затопляне може да ни изяде хляба?

Повишаване на глобалните температури с 4 градуса може да намали с 40% реколтата от пшеница, предупреждава ново изследване на Академията на науките на САЩ.

14 май 2015
4465 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Глобалното затопляне може и да е последният проблем, за който ни пука (още повече, че едва ли можем да направим нещо съществено по въпроса), но има и достатъчно на брой добре образовани хора, които смятат, че няма да е излишно да се попритесняваме заради него. Такива са например специалистите от Националната академия на науките на САЩ, публикували ново изследване, според което глобалното  затопляне може да се отрази пагубно на реколтата от главната зърнена култутра.

wheat field

Разбира се, става въпрос за пшеницата, която осигурява около 20% от калориите за в ежедневния порцион на хората по света. Като се има предвид постоянното нарастване на населението на планетата, към 2050 г. (когато ще трябва да се хранят 9 млрд. човека) глобалната реколта ще трябва да бъде увеличена с 60%. Това означава, че през всяка от следващите 35 години ще трябва да се жъне по 1,6% повече пшеница, докато сега събраното зърно се увеличава само с 1% годишно.

Прочетете още: Над 1400 града в САЩ могат да се окажат под вода към края на 21 век

Нещо повече, прословутото глобално затопляне може да има още по-негативно влияния върху тази тенденция. Според споменатото по-горе изследване, дори като се има предвид позитивното влияние на по-високите температури през зимата, ефектът от прекомерното затопляне в пролетно-летния период може да е много по-голям, но в негативен план. По оценките на учените, при повишение на глобалната температура с 2 градуса целзий пшеничената реколта може да намалее с 15%, а ако на Земята стане с 4 градуса по-топло, спадът в урожайността ще възлиза на 40%.

В изследването на американските учени са използвани климатични данни за 30-годишен период и статистики за реколтите от пшеница в щата Канзас. Това означава, че в други щати и други държави резултатите могат да се отличават както в положителна, така и в отрицателна посока. Главният определящ фактор в случая е температурният режим. Ако температурата в даден регион достига до 34 градуса целзия рядко или никога, то ефектът на глобалното затопляне върху пшеничените реколти може дори да е позитивен – поради по-високите температури през зимата. В други случаи обаче ситуацията може да бъде точно обратната. По мнението на учените едно от възможните решения на този очакван в близко бъдеще проблем е географската миграция на агрикултурните полета, които евентуално да бъдат преместени по-близо до полярните кръгове на планетата.

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Глобалното затопляне може да ни изяде хляба?"



    

абонамент за бюлетина