Японският разработчик на игри Atlus се слави с безкомпромисните си действия спрямо пирати и всеки, дръзнал да посегне на интелектуалната собственост на компанията и това се потвърждава за пореден път. Дългоочакваната JRPG игра Persona 5 беше забулена в мистерия още преди да излезе, а сега Altus са подали иск към DMCA да свали страницата за групово финансиране Patreon на създателите на емулатора за PS3 - RPCS3.

Емулаторите обикновено попадат в сивата зона, що се отнася до авторски права и интелектуална собственост - те не нарушават законите сами по себе си, но могат да пускат нелегални ROM-ове на игри. В случая с RPCS3 - екипът пуска на страницата си в Patreon детайлни обновления за това до къде е стигнал с емулирането на Persona 5. Atlus от своя страна не са били щастливи, че RPCS3 може да получи дарения косвено на базата на интелектуалната собственост на японците - а именно възможността да пуска Persona 5. 

В момента на написването на тази статия, RPCS3 са премахнали всякаква информация, свързана с Persona 5 от своята Patreon страница, по желаниет на администраторите на Patreon, след отказ да свалят изцяло страницата на емулатора. Според Reddit поста на един от създателите на емулатора, това изглежда е решило въпроса, поне засега.

Atlus пуснаха официално изявление, в което признават, че са подали иск за сваляне на страницата на RPCS3, като също така обясниха причините за това. Японците не искат първото впечатление на феновете от играта им да е компрометирано от спадове в кадрите за секунда и други бъгове, свързани с емулацията. Въпросът с финансовата страна на нещата е спорен, защото Persona 5 е ексклузивно за Playstation заглавие и никой PC геймър не е заинтересован да си купи диска, без да има конзолата.