Fernando Alonso

Вчера се проведе последното състезание от тазгодишния сезон на Формула 1 в Абу Даби и въпреки че за феновете годината не беше особено интересна, а за McLaren Honda - направо отчайваща, има една интересна новина, която може би сте пропуснали. Фернандо Алонсо - двукратният световен шампион, за когото повечето му колеги твърдят, че е най-добрият и завършен пилот на стартовата решетка - стартира собствен eSports отбор съвместно с Logitech. 

Самият Алонсо ще бъде в ролята на шеф на отбора, който се нарича FA Racing G2 Logitech G Team. Алонсо ще ръководи тима в различни електронни състезания на различни платформи, а при пилотите вече има раздвижване - FA Racing са подписали с финалиста в eSports F1 лигата - Кем Болукбаши.

Създаването на отбора на Алонсо идва малко след като McLaren обявиха привличането на нов тест пилот за симулатора си - геймърът Руди ван Бурен, който спечели електронното състезание "World's Fastest Gamer". McLaren стават също и първият отбор със собствен шеф на eSports тим в лицето на Алонсо.

Световният шампион обясни този интересен ход като нещо напълно логично. "Всеки пилот от Формула 1 е геймър по сърце, а виртуалните състеания отварят вратите за по-младите и им дават шанс един ден да се състезават на реални писти", каза Алонсо. Въпросът с маркетинга също не е за пренебрегване - наличието на eSports отбор дава на Алонсо и Logitech добра платформа за популяризиране на марката и пилота.

Следващият въпрос е дали други отбори или пилоти ще последват примера на Алонсо. Имайки предвид състезателния дух, който цари във Формула 1 между отбори и пилоти, следва да очакваме скоро и други големи имена да станат шефове на виртуални отбори.