Китайските производители на смартфони изостават що се отнася до умните асистенти. Google е табу в страната, Siri е ограничена до Apple устройства, а Alexa и Cortana нямат необходимите функционалности, за да служат на целокупния китайски народ качествено. Xiaomi има единственото решение в този случай - разработката на собствен AI асистент. Компанията пусна официално видео, което показва Xiao Ai - асистент, разработен специално за Китай.

Функционалностите не са нещо ново и необикновено - потребителите могат да пускат музика, да проверяват метеорологичните условия, да пускат различни приложения и да контролират други свързани умни устройства, както и да превеждат чужди езици на родния китайски. 

Xiao Ai всъщност беше показан в умната колонка на Xiaomi още миналата година, но вече ще бъде включен в смартфоните на компанията чрез ъпдейт на операционната система. В новия модел Mi Mix 2S асистентът ще идва инсталиран по подразбиране. Xiao Ai едва ли ще се появи извън Китай - все пак той е разработен да запълни характерна ниша на местния пазар - за всички остнали страни има Google Assistant например.

Xiaomi има сериозна конкуренция, защото Bloomberg съобщава, че Huawei също разработват собствен умен асистент. Успехът на този софтуер може да реши битката за първото място при смартфоните в Китай, която до този момент се печели от Huawei.