Използването на виртуална реалност (и дори видеоигри) като алтернатива на болкоуспокояващите не е нещо съвсем ново. Учените са напълно наясно с потенциала на VR да разсейва пациентите по време на сеанс при зъболекаря или да се бори с феномена "фантомни болки", така че не е особено изненадващо, че френска болница използва VR технологията в спешните си кабинети. 

Програмата е разработена от студенти от болницата Свети Йосиф и помага на пациенти да повишат толеранса си към болка без използването на химически субстанции. Самата система е доста проста - пациентите слагат чифт VR очила и се потапят в спокойствието на японски градини и заснежени планини. 

Според доктор Оливие Ганасия, шеф на спешното отделение на болницата, използването на виртуална реалност е подобно на хипноза: "Системата помага на пациентите да не съсредоточават вниманието си върху болката, докато боват обработвани в спешното. До 10 години виртуалната реалност ще бъде използвана във всички болници рутинно".

Заега обаче VR терапията все още се счита за експериментална и са необходими повече проучвания, за да се изключи ефекта на плацебо.