Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Как да получите достъп до компютъра си през смартфон

Благодарение на Chrome Remote Desktop можете да управлявате Windows или macOS компютър от своя смартфон.

13 юли 2018
9759 прочитания
4 одобрения
5 неодобрения

Как да получите достъп до компютъра си през смартфон

Google предлага възможност за осигуряване на достъп до настолен Windows или macOS компютър от смартфон, бил той Android или iPhone. Всичко, което ви е необходимо за целта е приложението Chrome Remote Desktop.

В редовете по-долу ще ви обясним как да използвате своя Android смартфон за достъп до компютър, работещ под Windows 10. За потребителите на iPhone и macOS процесът е аналогичен.

Инсталиране на необходимия софтуер

Първата стъпка е да инсталирате Chrome Remote Desktop на смартфона и на компютъра. В първия случай е лесно – намерете софтуера в Play Store и го свалете.

На компютъра ви е необходим браузърът Chrome. Ако не разполагате с него, то можете да си го свалите от тук.

Стартирайте браузъра и в адресното поле въведете: chrome://apps. Кликнете върху Chrome Remote Desktop приложението и му осигурете исканите права за достъп. 

След това кликнете върху бутона Get Started в секцията My Computers, a след това – върху Enable Remote Connections бутона. 

По всяка вероятност системата ще изиска да инсталирате Chrome Remote Desktop Host, така че следвайте инструкциите. Ако обаче нещата зациклят на съобщението “Please wait while Windows configures Chrome Remote Desktop Host”, то може би от вас се очаква да разрешите инсталацията. Огледайте таскбара за мигаща иконка, изобразяваща жълто-син щит. Кликнете върху нея и разрешете на инсталиращия софтуер да прави промени по компютъра.

Следващата стъпка е да кликнете отново бутона Enable Remote Connections. Този път системата ще поиска да въведете ПИН от минимум шест цифри. Той се използва за достъп до компютъра, така че го запомнете.

От вас може отново да бъде поискано изрично разрешение да позволите на приложението да прави промени по конфигурацията на компютъра. Също така ще бъдете предупредени да проверите в опциите дали машината автоматично се изключва, “заспива” или хибернира след известно време. Ако това е така, то няма да имате дистанционен достъп до нея.

Свързване с компютъра

За да получите достъп до компютъра през Android, стартирайте Chrome Remote Desktop приложението, което инсталирахте по-рано. Уверете се, че сте влезли в един и същи Google профил и на двете устройства. В противен случай компютърът няма да фигурира в списъка.

Ако всичко с връзката е наред, то ще видите името на компютъра в приложението. Кликнете върху него и въведете ПИН-а, който зададохте преди малко.

След приключване на изброените дотук стъпки вече имате достъп до (например) домашния си компютър. Можете да дадете достъп и на друг човек, ако споделите с него ПИН кода. Последното е удобно, когато пътувате – дайте го на роднина/съпруга(та)/съквартиранта(ката), които имат физически достъп до машината. Така те ще могат помогнат в случай на проблем.

Как да управляваме компютъра през Android

След като сте се свързали, на екрана на смартфона ще видите целия десктоп и част то него. Можете да мащабирате с пръсти.

По подразбиране екранът на телефона играе ролята на тъчпад, чрез който управлявате курсора. Ако предпочитате да го използвате като обикновен тъчскрийн, вместо да местите курсора, то провлачете пръст от долната част на екрана и докоснете иконата, изобразяваща мишка. На нейно място ще се появи пръст. Докоснете отново, за да се върнете в предходния режим.

Докоснете текстово поле и на екрана ще се появи обичайната клавиатура. По точи начин можете бързо и лесно да правите леки редакции по документи докато сте в движение. Ако искате да въвеждате текст в Word, то вероятно ще трябва да стартирате клавиатурата ръчно. За целта провлачете пръст от горната част на екрана и кликнете върху съответната иконка. 

Можете също така да изпратите Ctrl-Ald-Del сигнал до компютъра. Имате достъп до опцията през иконката, изобразяваща три точки. Тя може да вие необходима за извикване на екрана за въвеждане на паролата за Windows. Пак там се намира и опцията за край на достанционната сесия (Disconnect).

4 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Ръководства и наръчници"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да получите достъп до компютъра си през смартфон"    

абонамент за бюлетина